Haal meer uit uw groepsverzekering bij een woonkrediet

Haal meer uit uw groepsverzekering bij een woonkrediet

Een groepsverzekering of aanvullend pensioen is een goed alternatief voor een woonkrediet. Wilt of kunt u uw reserve echter nu niet aanspreken? Gebruik in dat geval de 3 praktische tips in dit artikel. Zo haalt u toch het meeste uit uw groepsverzekering bij een nieuw woonkrediet!

1. Uw groepsverzekering als middel om méér te lenen

De meeste banken zetten een maximum of ‘quotiteit’ op het bedrag voor uw woonkrediet. Dat doen ze op basis van de waarde van uw woning.

 • Woonlening van méér dan 100% quotiteit

De meeste banken willen maar tot 80% van de waarde van uw woning ontlenen. Sommige kredietverstrekkers gaan tot 100%, en in zeer uitzonderlijke gevallen krijgt u een krediet van méér dan 100% van de waarde van uw woning.

 • Uw geld zit nu vast

Hoe hoger uw quotiteit, hoe hoger het risico voor de hypothecair kredietverstrekker. Daarom kan uw groepsverzekering of aanvullend pensioen nuttig zijn om de bank te overtuigen om u méér te lenen.

Als uw groepsverzekering al enkele jaren loopt, heeft u immers al wat kapitaal opgebouwd. Dat geld is uw geld. Alleen zit dat geld voorlopig vast, en kunt u er bij wijze van spreken nog niet aan. De bank weet dit.

 • Uw groepsverzekering als extra waarborg voor uw woonlening

Sommige bankiers houden echter rekening met de effectieve of toekomstige reserve van uw groepsverzekering om u vandaag al méér te laten ontlenen. Ze tellen dat bedrag dan bij de waarde van uw woning. Op die manier kunt u dus méér ontlenen. U zult echter wel uw groepsverzekering mee in waarborg moeten geven.

2. Uw groepsverzekering betaalt uw woonkrediet terug

Sommige kredietverstrekkers geven hypothecair krediet via een vast termijn krediet of ‘bulletkrediet’. Tijdens de looptijd van uw lening betaalt u dan enkel intresten terug. Het kapitaal betaalt u pas op het einde van de rit terug.

 • Uw groepsverzekering betaalt uw hypothecair krediet terug

Bij een woonkrediet in bulletvorm moet u het kapitaal van uw hypothecair krediet dus pas op eindvervaldag terugbetalen.

Niet iedereen kan dit geld zomaar op tafel leggen. Daarom kan uw groepsverzekering nuttig zijn om uw hypotheek terug te betalen. U heeft tijdens uw carrière immers kapitaal opgebouwd via uw groepsverzekering. Ooit ontvangt u dit geld en betaalt u de bank of kredietverstrekker daarmee terug.

 • Kwestie van goed te plannen en te rekenen

Dit is een ongewone manier om uw hypothecair krediet terug te betalen. Plan alles dan ook goed en ga uit van een sterk financieel plan. Het moet matchen! Anders komt u misschien in de problemen.

 • Groepsverzekering wordt bijkomende waarborg voor woonkrediet

Ook voor de bank vormt dit type krediet een groter risico:

 • Gaat uw groepsverzekering voldoende opbrengen?
 • Gaat u (of uw werkgever) de premies blijven storten tot de laatste moment?

Daarom zal de bank een extra waarborg willen krijgen. Ze nemen meestal uw groepsverzekering in pand.

3. Wat moet u onthouden over een groepsverzekering bij uw woonkrediet?

Er zijn 3 zaken die u moet onthouden over een groepsverzekering bij uw woonkrediet:

 • Groepsverzekering is interessant bij hypothecair krediet

Een groepsverzekering is een interessante piste bij een hypothecair krediet. U kunt immers een voorschot op uw groepsverzekering of aanvullend pensioen vragen. Daardoor is een groepsverzekering een uitstekend alternatief voor een woonkrediet.

 • Banken zijn voorzichtig bij gebruik van groepsverzekering bij woonkrediet

De meeste banken zijn terughoudend bij het gebruik van een groepsverzekering, zeker als dit de enige waarborg is voor het woonkrediet. Zij zullen dit nog eerder overwegen wanneer het een eigen product is.

Wanneer de groepsverzekering van een instelling buiten de bank of groep is, dan zullen ze het woonkrediet weigeren of een eigen product in de plaats voorstellen. Bovendien kunt u niet eender welke groepsverzekering in pand nemen. Dat is contractueel vastgelegd. Lees daarom eerst de details van het contract goed na.

 • Groepsverzekering laat een hypothecair krediet op maat toe

Als u de mogelijk heeft om uw groepsverzekering te combineren met uw hypothecair krediet, dan kunt u een mooie oplossing op maat uitwerken. De groepsverzekering laat u immers toe om in te spelen op de looptijd van de verzekering en van het hypothecair krediet. Ook met het opgebouwde kapitaal kunt u verschillende richtingen uit.

Conclusie? Een groepsverzekering is een ideaal instrument om financieel en fiscaal een oplossing op maat uit te werken, op voorwaarde dat u “open minded” bent. Besef wel dat u voor een deel van uw woonkrediet enkel maar intresten gaat terugbetalen. Geen kapitaal. Dat kapitaal komt later van de groepsverzekering.

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen? Bedankt om het artikel met uw netwerk te delen!

Heeft u nog verdere vragen over een groepsverzekering bij uw woonkrediet? Neem vrijblijvend contact met ons op via herman.bruyland@konsilas.be. Wij helpen u graag verder!Wilt u een lening of financieel bedrijfsadvies op maat?