Operationele leasing voor de medische sector: enkel maar voordelen.

Operationele leasing voor de medische sector: enkel maar voordelen.

Operationele leasing biedt 4 belangrijke financiële voordelen voor zelfstandigen uit de medische sector.

Operationele leasing van een wagen omvat naast de financiering ervan, ook de verzekeringen, onderhoud, herstelling, banden, glasbreuk, pechverhelping en dit alles in één maandelijkse factuur.

Omwille van het fiscale statuur van zelfstandigen in de medische sector is deze financieringsvorm voor hen bijzonder aantrekkelijk.

  1. BTW-voordeel

Huisartsen, dokters-specialisten, tandartsen, apothekers, dierenartsen, verpleegsters, kinesisten, psychologen, … zijn niet BTW-plichtig.

Daardoor kunnen ze de BTW op de aankoop van een wagen niet aftrekken.

Bij een operationele leasing wordt de wagen na afloop van het contract bij de leasemaatschappij ingeleverd. De leasemaatschappij heeft bij aanvang van het contract de restwaarde van de wagen ingeschat. Afhankelijk van het model en de looptijd kan de restwaarde oplopen tot bijna 50% van de aankoopfactuur. De klanten betalen deze restwaarde niet af. Bijgevolg betalen ze ook geen BTW op de restwaarde.

Een concreet voorbeeld:

  • BMW X1 2.0D X Drive 18 met een kostprijs van 30.375,21 euro wordt geleased op 60 maanden. Kilometers per jaar: 25.000.
  • De leasemaatschappij voorziet een restwaarde van 45,50% na 60 maanden.
  • Op deze restwaarde wordt door de klant geen BTW betaald:

30.375,21 x 21% x 45,50% = 2.902,35 euro.

In vergelijking met een aankoop met eigen geld, met een klassieke financiering, met een financiële leasing of een financiële renting, maakt operationele leasing deze wagen 2.902,35 euro goedkoper.

  1. Spreiding van de BTW

In tegenstelling tot een aankoop met eigen geld of een klassieke financiering, wordt de te betalen BTW bij een leasing gespreid over de hele looptijd van het leasecontract.

  1. Sneller kosten boeken dan afschrijven

Bij een aankoop met eigen geld, een klassieke financiering of een financiële leasing wordt de wagen afgeschreven volgens de economische levensduur. Doorgaans is dat 5 jaar.

Bij een operationele leasing huurt men in feite de wagen. Dit contract kan op een looptijd van 2 of 3 jaar afgesloten worden, waardoor de kosten sneller in de resultatenrekening kunnen opgenomen worden.

  1. Eerste verhoogde huur

Als de medische professional niet in een vennootschap maar als zelfstandige werkt kan hij/zij in het jaar van aankoop door middel van een eerste verhoogde huur extra kosten maken.

Dit is niet het geval als men bij een aankoop met eigen middelen of via een financiering een voorschot betaalt. In deze gevallen wordt het voorschot mee afgeschreven volgens de looptijd van de wagen.

 

Naast deze voordelen die financieel en fiscaal van aard zijn, biedt operationele leasing uiteraard ook nog het voordeel dat de autokost perfect te budgetteren is: één maandelijkse factuur met een vast bedrag dekt alle autokosten: financiering, omniumverzekering, banden, onderhoud, herstellingen, glasbreuk, pechverhelping, vervangwagen, …

Er kan ook een internationale tankkaart aan gekoppeld worden.

 

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen? Bedankt om het artikel met uw netwerk te delen!

Heeft u nog verdere vragen over operationele leasing? Neem vrijblijvend contact met ons op via herman.bruyland@konsilas.be. Wij helpen u graag verder.Wilt u een offerte voor uw leasing?